Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum’un, Tohum Derneği ile başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi’nin dördüncü yılına girildi. 2021’de başlayan proje, Trakya, Konya ve Adana’da yapılan deneme ekimlerinin ardından bu yıl Eskişehir’de devam ediyor. Proje Tarımsal Araştırma Enstitülerinin teknik desteği ile yürütülüyor.
Yudum ve Tohum Derneği iş birliğinde 2021 yılında başlatılan Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi, dördüncü yılında Eskişehir’deki çiftçilerle buluşuyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TTAE) teknik desteği ile yürütülen projenin dördüncü yılında Eskişehir’deki çiftçilere yerli ayçiçeği tohumu dağıtıldı.
Türkiye’de yüksek verimli yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılmasını hedeflenen projede ilk yıldan beri ayçiçeği üreten çiftçiler destekleniyor. Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi’nin dördüncü yılında, Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Eskişehir’deki Seyitgazi, Mahmudiye ve Çifteler ilçelerinden 70 çiftçiye yerli ayçiçeği tohumu dağıtımı yapıldı. 3 Nisan 2024 tarihindeki tohum dağıtımına, Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh ve Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya katıldı.
Projenin Eskişehir ayağında da Trakya, Konya ve Adana’daki ekimlerde olduğu gibi çiftçi ağı oluşturuldu. Tohum desteği, çiftçi ağına dahil olan kadın, genç ve ihtiyaç sahibi çiftçiler önceliklendirilerek planlandı. Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi süresince, çiftçi ağına dahil çiftçilere yüz yüze eğitim ve teknik uygulama desteği de sağlanıyor.
“Verimli ayçiçeği tohumu geliştirmek için kamu, özel sektör ve sivil toplum olarak birlikte çalışıyoruz”
Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, tohum dağıtımında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2021’de başlattığımız Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ile dört yıldır Türkiye’nin en önemli ayçiçek üretim merkezlerinde üretici çiftçilerle buluşuyoruz. Bugün de Eskişehirli çiftçilerle buluştuğumuz için mutluyuz. Ayçiçeği ekim döneminde kıymetli çiftçilerimize yerli tohum desteği sağladık. İklim şartlarına dayanıklı, yüksek verime sahip yerli tohum geliştirmek için dört yıldır özel sektör, kamu ve sivil toplum olarak hep birlikte çalışıyoruz. Bu dört yıl boyunca çiftçilerimiz de projemizde yer alarak Türk tarımının gelişmesi için çok önemli bir destek verdi.”
Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya da şu açıklamayı yaptı: “Savola Gıda Türkiye ile yürüttüğümüz Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi sektörde bir ilk oldu. Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi'nin ilk yılında oluşturduğumuz ve her yıl güçlenen çiftçi ağında toplam 1.000 çiftçi bulunuyor. Çiftçi ağına Trakyalı, Konyalı, Adanalı ve bu sene de Eskişehirli çiftçiler dahil oldu. Çiftçilere yüz yüze eğitim ve teknik uygulama ve yerli tohum desteği vermeye devam ediyoruz. Ayçiçeği üreticilerine ve ülke tarımına katkı sağlayan bu projede sektörün lideri Savola Gıda Türkiye ile iş birliği yapmaktan dolayı mutluyuz.”
Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum’un, Tohum Derneği ile birlikte başlattığı ve yürüttüğü projede yerli tohumlarla üretimi artıracak ve çiftçileri her anlamda destekleyecek şekilde sürdürülebilirlik esas alındı.